Contact



T 0875-451170
E info@advisor-coach.nl

Outplacement: een introductie

Een conflict met je werkgever of een reorganisatie, zomaar een paar redenen waardoor je als werknemer met ontslag bedreigd kan worden. In veel gevallen zal je werkgever ter begeleiding een outplacementprogramma aanbieden om je aan een nieuwe baan te helpen. De officiële definitie van outplacement luidt als volgt: “Het, voor rekening van een werkgever opvangen, begeleiden en adviseren van werknemers, die om wat voor reden dan ook, een andere passende werkkring of toekomstbestemming moeten vinden". Maar wat houdt een outplacementprogramma nu precies in?

Outplacement: voor wie?

Een outplacementprogramma kun je vergelijken met professionele loopbaanbegeleiding, al heeft het vaak een gedwongen karakter omdat bij het verstrijken van de afgesproken termijn van het outplacementprogramma ontslag volgt. We onderscheiden twee doelgroepen van gebruikers van een outplacementtraject.

De eerste groep zijn werknemers die onder een sociaal plan van hun werkgever vallen (bijvoorbeeld n.a.v. een collectief ontslag) en die de keuze krijgen tussen een gouden handdruk of outplacementbegeleiding. Al zijn mensen snel geneigd om voor de som geld te kiezen wordt het aangeraden om goed over deze keuze na te denken. Zeker in tijden met hoge werkloosheid of wanneer je al op hogere leeftijd bent is het vinden van een baan niet direct gegarandeerd. Kiezen voor een outplacementprogramma kan dan ook veel waardevoller blijken. Zie het als een kans om –vaak gratis- professionele loopbaanbegeleiding te krijgen.

De tweede groep zijn mensen die al ontslagen zijn en zelfstandig begeleiding zoeken bij het vinden van een nieuwe baan. Er zijn enkele outplacementbureaus die zich ook op particulieren richten, maar wees er van bewust dat de prijzen relatief hoog liggen omdat veel outplacementbureaus gewend zijn aan de tarieven van bedrijven. De prijzen kunnen variëren van 5000 euro tot boven de 30.000 euro. In het laatste geval omvat dit bedrag vaak ook een privéwerkplek waar je in alle rust het outplacementprogramma kan doorlopen.

Outplacement: hoe en wat?

Er zijn veel verschillende outplacementbureaus; van grote bedrijven tot zelfstandigen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een goed resultaat van een outplacementprogramma is dat het klinkt tussen jou en je begeleider/het bureau. Wanneer het outplacementtraject door je werkgever geregeld wordt zal je keuzevrijheid beperkt zijn, aangezien veel bedrijven vaste contracten hebben met outplacementbureaus. Maar ook in dit geval kun je kiezen uit verschillende begeleiders.

Omdat een outplacementprogramma vaak een betaalde heroriëntatie op de arbeidsmarkt is, is er vaak een termijn aan verbonden. Wel biedt de termijn van het traject enige onderhandelingsruimte. De benodigde tijd zal per persoon verschillen, maar gemiddeld zal het outplacementtraject tussen de 6 en 12 maanden duren. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren door ervaringsdeskundigen over de duur en inhoud van een outplacementtraject.

De laatste jaren zijn outplacementprocedures een lucratieve business geworden waardoor er veel betrouwbare, maar ook enkele onbetrouwbare bureaus zijn opgericht. Laat je dus goed informeren voor je voor een bureau kiest en check de noodzakelijke onpartijdigheid van het bedrijf. Nobol is de overkoepelende branchevereniging van outplacementbureaus dat keurmerken afgeeft. Door dit goed te onderzoeken kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Outplacement: de verschillende onderdelen binnen het traject
Ten eerste zal je bij een outplacementprogramma begeleid worden bij de mentale verwerking van je naderende ontslag. Je leert je negatieve emoties een plek te geven zodat je met een optimistische instelling kunt beginnen aan je outplacementtraject.

Ten tweede zul je inzicht moeten krijgen in je competenties en je persoonlijke eigenschappen, ter bevordering van je loopbaanoriëntatie. Dit zelfonderzoek helpt je om sterker te staan tijdens sollicitatieprocedures. Een beroepskeuzetest kan je hierbij helpen.

Veel mensen die in een outplacementprogramma terecht komen hebben al jaren lang niet meer gesolliciteerd. Gedegen sollicitatietraining is dan ook de volgende stap binnen het outplacementtraject. Verder zal arbeidsmarktoriëntatie aandacht krijgen, er kan immers veel verandert zijn sinds je laatste sollicitatie en misschien ben je wel toe aan een nieuwe uitdaging.
Tenslotte zul je aangemoedigd worden te netwerken en gesprekken te voeren met bedrijven, ook wel marktbenadering genoemd. Ook kun je begeleiding krijgen bij contractsonderhandelingen. Met als eindresultaat natuurlijk een nieuwe baan die goed aansluit bij jou (nieuwe) wensen.

Voor nadere informatie en/of inlichtingen

Herkent u zich in bovenstaande? Leg dan eens vrijblijvend contact.
 

Terug naar overzicht
Teamcoaching
Interim management
Online marketing coach
Begeleiding ondernemerschap
Begeleiding startende ondernemers
Coaching op maat
Persoonlijk ontwikkelingsplan
Netwerk organisaties
Directie coaching

Groot nationaal netwerk

Altijd een 1ste oriënterend adviesgesprek, gratis en vrijblijvend

Binnen 8 werkuren reactie, bel, app of gebruik
ons contact formulier / email ons

Klanten waar we trots op zijn